top of page
Zoeken
  • marion0520

Waarom heeft een lage zelfwaarde invloed op je leven en geluk?

In veel artikelen, blogs of in goedbedoelde raad hoor je als oplossing voor een lage zelfwaarde, dat je die zelfwaarde moet ophogen? Voor mij werkt dat net alsof je je beltegoed gaat opwaarderen. Na een tijdje is je budget weer op, en doe je een nieuwe poging. Tot je besluit te gaan voor een abonnement. Een abonnement dat van duurzame effect is op je zelfwaarde? Klinkt goed hé. Als je last hebt van een lage zelfwaarde, dan vergelijk jij jouw waarde continue met dat van andere mensen. “Die dame heeft vast en zeker maatje 36”, of “Oh, die heeft mooie lange benen”. Check je eigen gedachten maar eens. Je merkt dat je altijd denkt dat die ander mooier, slanker, sneller, beter, hipper, gezelliger etc. is. Als jij jezelf onderwaardeert, vertrouw je sterk op een bepaalde positionering om een plekje voor jezelf te vinden in het leven. Je hebt namelijk behoefte aan duidelijkheid. De oplossing zit hem dus niet in het blijven vergelijken met anderen. Dus stop met investeren in een strakker lijf of het streven naar een snellere tijd met hardlopen, omdat je een hogere positie wil bekleden.


De oplossing zit hem in het verbinden. Verbondenheid is een aangeboren neiging om je tot anderen aangetrokken te voelen en genegenheid voor hen te tonen, belangstelling voor hen te hebben en hen zo mogelijk te helpen. Verbinding is nodig om genegenheid, zorgzaamheid of liefde te kunnen tonen en veiligheid te kunnen ervaren. Dit klinkt simpel, maar het zetten van de eerste stappen is vaak wat onwennig. Iedere dag opnieuw probeer je een balans te vinden tussen verbondenheid en ons streven om het respect van anderen te verwerven via invloed, macht, competentie, IQ, uiterlijk, kledingmaat, materiële bezittingen, salaris etc.

Door het leggen van een verbinding maak je een einde aan het statusverschil, en creëer je een fundament van gelijkwaardigheid.

Door vriendschap te sluiten met je (interne) tegenstander, wordt winnen of verliezen minder belangrijk, en verdwijnt de angst om te falen naar de achtergrond. De gelijkwaardigheid maakt ook dat je vrijheid ervaart, jezelf beter leert kennen, weet wat je talenten zijn, en weet dat je geen “verkeerde” keuzes kunt maken. Stap voor stap op weg naar die versie van jezelf die gelukkig en vol waardering en zelfvertrouwen in het leven staat.


#verbinden #verbondenheid #gelijkwaardigheid #zelfwaarde #geluk #zelfvertrouwen #lichterleven #balans #genietenvankleinedingen #vrijheid #choose2b #jelevenisalbegonnen #kiesvoorgroei #coaching #obesitas #overgewicht #leiderschap #zelfregie


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page