top of page
Zoeken
  • marion0520

Waarom Oprah van mijn voetstuk viel?

Als kind droomde ik ervan een soort van “Opray Winfrey” te kunnen zijn. Vooral haar “Ophray favorite things” shows waar ze massaal cadeaus uitdeelde aan haar publiek spraken me toen aan. Ik kan me nog goed de uitzending herinneren waar iedereen een auto kreeg. Je kunt je voorstellen dat het dak zo ongeveer van de studio vloog.

Hoe zou het zijn als je als een soort van kerstman wensen kon vervullen? De pijn van mensen iets zou kunnen verlichten?


Oprah was een ware inspiratiebron en voorbeeld voor me. Steeds vaker werd haar struggle met lichaamsacceptatie en gewicht onderdeel van het programma. De ene dieetpoging na de andere spatte van het beeldscherm af.


Voor veel vrouwen een ware bron van herkenning. Met Oprah gingen veel vrouwen samen de strijd aan.

De huidige commercials van Weight Watchers, oftewel WW heruitgevonden met TV-kok Miljuschka Witzenhausen doen me denken aan het moment dat Oprah een beetje van het voetstuk viel waar ik haar lange tijd op plaatste.

Oprah zei het volgende in een reclame voor Weight Watchers “ In iedere vrouw met overgewicht zit een vrouw die ze ook kan zijn”. “Vaak herken je jezelf niet als je in de spiegel kijkt”.

Opmerkingen zoals deze dragen bij aan het geloof dat dikkere mensen niet mooi, sexy, gezond of aantrekkelijk zijn.

Het versterkt het beeld dat een “slank” lichaam een “echt” of “ideaal” lichaam is. En dat in ieder lichaam een dunner lichaam verborgen zit.

Het roept afkeur op en helpt andere denken dat het blijkbaar oké is te oordelen over andere lichaamstypes.

Het regelmatig horen dat overgewicht of obesitas niet oké is, is van invloed op de persoon zelf. Stigmatisering houdt obesitas juist in stand.


Subtiele of ondoordachte opmerkingen en kwetsende grapjes zijn van groots effect. In de gesprekken die ik heb met coachees constateer ik vaak dat ook professionele begeleiders de impact van hun taal niet kennen, en zich dus ook niet bewust zijn van het feit dat het van invloed is op de kwaliteit van begeleiding, en zo durf ik te stellen op het duurzame effect van het resultaat.

Het plaatsen van opmerkingen over afwijkende lichaamstype (lees, niet slank zijn) is van invloed op ons zelfbeeld. Als je gevoelig bent voor wat andere van je denken kan dit leiden tot

- walging van jezelf

- boosheid en intens verdriet

- verwijtend gedrag

- minder actieve deelname aan de maatschappij (ontstaan eenzaamheid)

- het kan ook van invloed zijn op ons eetgedrag. Overeten of eetbuien zijn een veelvoorkomend gevolg.

- Slecht lichaamsbeeld

- Minder kans op een baan terwijl je dezelfde kwaliteiten hebt als een “dun” iemand.

- Acceptatie van een baan tegen een lager salaris

- Stoppen met sporten, omdat je denkt dat het ideaalbeeld onbereikbaar is.


Opmerkingen zoals deze van Oprah herinneren mij aan de reden waarom ik me op een gewichtsneutrale manier wil inzetten voor vrouwen die elke dag weer herinnert worden met hun strijd en zelfbeeld.


Fotocredits: George Pagan III

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page